
Even voorstellen: Kernteam Duurzaam Ondernemen
Een groep gemotiveerde collega’s die ieder vanuit hun eigen expertise de krachten hebben gebundeld.
Aangevoerd door programmamanager Ariane van Dijk staat het team opgesteld om duurzaam ondernemen binnen Technische Unie vorm te geven, (helpen) uit te voeren, uit te dragen, te meten en te rapporteren. Een voorstelrondje.
Ariane van Dijk Programmamanager
“Als programmamanager zet ik me vol overtuiging in voor het ontwikkelen en uitvoeren van Duurzaam Ondernemen. Ik hou steeds voor ogen: wat moeten we doen, nu en later, om ervoor te zorgen dat we een duurzame manier van werken en denken ontwikkelen?
“In mijn jeugd zeilden we veel en kreeg ik van mijn ouders al mee hoe bijzonder de natuur is en hoe weinig we rekening houden met de natuur. Daar komt mijn drive vandaan, maar het drong pas echt tot me door na het zien van de film ‘The inconvenient truth’ van Al Gore in 2006. Ik nam me voor om nog meer te werken aan het verduurzamen van de bouw- en industriesector.
“Ik ben er trots op dat we inmiddels een programma hebben, een Kernteam hebben samengesteld, en nu echt serieuze stappen zetten om als bedrijf te verduurzamen. En dat de nieuwe leaseregeling is ingegaan, die het voor meer collega’s mogelijk maakt om elektrisch te gaan rijden.
“In 2023 richt ik me op het zichtbaar maken van Duurzaam Ondernemen voor collega’s, maar zeker ook voor klanten en leveranciers. Ook gaan we dit jaar interne ambassadeurs ondersteunen om ook zelf (nog meer) actie te kunnen ondernemen.”


Jesse Spaan Assistent Programmamanager
“Als Assistent Programmamanager houd ik mij fulltime bezig met alle facetten van Duurzaam Ondernemen. In deze functie draag ik zoveel mogelijk bij aan de ontwikkeling van een duurzame werk- en denkwijze voor Technische Unie en iedereen die daarbij betrokken is.
“Door mijn achtergrond als bedrijfskundige let ik ook op processen en de optimalisatie daarvan. In de ongerepte natuur zijn circulaire processen al duizenden jaren optimaal op elkaar afgestemd. Een perfecte balans. Dit inspireert mij om net zo’n balans te vinden binnen Technische Unie tussen People, Planet en Profit.
“In 2023 richt ik mij op interne en externe communicatie door middel van het ontwikkelen van een dashboard, webinars en rapportages. Op die manier groeit de betrokkenheid en kunnen er meer samenwerkingen ontstaan in het belang van Duurzaam Ondernemen.”
Gerrit Jan de Kleuver Pijlercoördinator Bedrijfsvoering & Logistiek
“In het dagelijks leven ben ik Business Analist en help ik mee bij het projectmatig verbeteren van (logistieke) processen. Deze ervaring komt goed van pas bij het verduurzamen van Technische Unie. In het Kernteam ben ik samen met Angelique Sijsenaar coördinator van de pijler Bedrijfsvoering & Logistiek.
“Mijn motivatie om meer met duurzaamheid te doen, is ontstaan toen ik een paar jaar terug vader werd. Ook voor toekomstige generaties moet er een leefbare planeet zijn! Dit jaar ga ik werken aan de vertaling van duurzaamheidsdoelstellingen van Sonepar naar concrete acties voor Technische Unie.
“Een succes uit afgelopen jaar? Voor mijn gevoel zijn we nog maar net begonnen. Ik vind het mooi dat ik via het programma mijn bijdrage kan leveren. Dat is het eerste succes, en nu doorpakken.”


Angelique Sijsenaar Pijlercoördinator Bedrijfsvoering & Logistiek
“Sinds september mag ik mij bezighouden met duurzaam ondernemen binnen de logistiek. De eerste maanden stonden vooral in het teken van afval en afvalrapportage. Hierbij heb ik, samen met een aantal collega’s, kunnen realiseren dat beschadigde zonnepanelen gescheiden worden afgevoerd naar Stichting OPEN. Zij verzorgen de verdere recycling van de panelen.
“Vanaf begin 2023 ben ik samen met Gerrit Jan de Kleuver pijlercoördinator voor Bedrijfsvoering & Logistiek. Daarbij richten we ons vooral op de reductie van de CO₂-uitstoot van Technische Unie. Mijn persoonlijke doel is om anderen op een positieve en inspirerende manier mee te nemen in het belang van duurzaamheid.”
Paula Reinders Pijlercoördinator Waardecreatie & Commercie
“Ik ben coördinator van de pijler Waardecreatie & Commercie. Binnen deze pijler helpen we klanten te versnellen en vergroten we ons duurzame en circulaire aanbod.
“Ik ben gedreven om Technische Unie vooruit te helpen naar die duurzame wereld die inclusief, fossielvrij en circulair is. We zijn marktleider. Dat betekent dat elke verandering die wij realiseren meteen impact heeft in de rest van de keten. Dat motiveert mij!
“Een succes uit 2022 is voor mij de introductie van ons circulaire icoon, om inzichtelijk te maken welke producten circulair zijn en op welke manier. We gebruiken hier bestaande, onafhankelijke certificaten voor, waardoor we onze klanten de uitkomsten kunnen garanderen zonder onze leveranciers op extra kosten te jagen.
“Voor dit jaar staat er veel op het programma, variërend van trainingen en het uitbouwen van het circulair icoon tot het opzetten van een duurzaam inkoopbeleid.”


Dorine van Bockel Pijlercoördinator Medewerker & Maatschappij
“Als coördinator van de pijler Medewerker & Maatschappij houd ik me bezig met de thema’s divers & inclusief, sociaal & betrokken en veilig & gezond. Alle thema’s in de pijler zijn belangrijk en krijgen de benodigde aandacht, maar het thema divers & inclusief ligt mij persoonlijk na aan het hart.
“Als kind uit een niet traditioneel gezin, als werkende vrouw en als moeder van twee prachtige dochters heb ik ervaringen gehad waardoor ik het gevoel kreeg dat ik niet volledig mijzelf mocht zijn. Maar ik heb óók mogen ervaren dat ik gewaardeerd word, juist door wie ik ben en wat ik meebreng. Deze ervaringen maken dat ik graag wil bijdragen aan het bereiken van inclusie op de werkvloer en in onze maatschappij. Het met elkaar creëren van een inclusief klimaat waarin je jezelf mag en kan zijn en waar diversiteit gewaardeerd en zelfs omarmd wordt. Dat is een mindset en daar is iedereen voor nodig!
“Het afgelopen jaar zijn we druk bezig geweest met de hercertificering van ons PSO-certificaat voor sociaal ondernemen, het verstevigen van ons partnerschap met Jinc en Natuurmonumenten en de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers. Voor 2023 ligt de focus op diversiteit & inclusie en wederom op het welzijn, de veiligheid en de gezondheid van alle medewerkers. Dat heeft blijvende aandacht nodig.”
Esther Spitters Legal & Compliance
“Al langere tijd zie je een fundamentele en blijvende verschuiving van waarden in onze samenleving, iets dat ik heel erg onderschrijf. Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, met een toenemende rol voor environmental, social en governance (ESG) factoren, schuift steeds meer op van reputatie- en stakeholdermanagement naar het juridisch domein.
“Waar je in het verleden nogal eens zag dat ESG-onderwerpen geen harde eisen waren in bijvoorbeeld contracten en tenders zie je nu dat dit al harde voorwaarden zijn geworden. Heb je niet de juiste certificering of duurzaamheidprestatie dan kan dat leiden tot uitsluiting. Genoeg reden dus voor mij als manager van de afdeling Legal & Compliance om deel te nemen aan het kernteam duurzaam ondernemen!”


Anniek Zeeman Marketingcommunicatie
“Sinds medio 2022 ben ik onderdeel van het Kernteam Duurzaam Ondernemen en mag ik als manager marketingcommunicatie meedenken over hoe we de grote onderwerpen en vraagstukken op de beste manier bij onze klant overbrengen.
“Denk hierbij aan communicatie over wat Technische Unie zelf doet om duurzamer te ondernemen (minder plastic verpakkingen, partnerschap met Natuurmonumenten en inclusief werkgeverschap), maar ook over ontwikkelingen waarmee de klant zelf kan werken om te verduurzamen, zoals tips voor CO2-reductie en circulaire iconen op de website.
“Samen met het marketingteam maken we daar een mooie mix van zodat de klant precies weet wat hij aan ons heeft en wat hij zelf kan doen om het aan te vullen.”
Laura Schweig Interne Communicatie
“Mijn persoonlijke motivatie om te verduurzamen is enorm en ik doe thuis mijn best, maar voor mijn gevoel heb ik als individuele consument weinig impact. Als marktleider hebben wij wél impact en als groep van ruim 2.100 Mogelijkmakers ook. Dat motiveert mij om duurzaam ondernemen binnen Technische Unie nog sterker op de kaart te zetten.
“Dat is precies mijn rol als adviseur interne communicatie in het kernteam: collega's informeren, inspireren en betrekken bij alles wat we doen op het gebied van duurzaam ondernemen. En dat is nogal wat: met drie pijlers en talloze projecten is er altijd wel een succes te delen, een verhaal te vertellen of iemand in het zonnetje te zetten.
“In 2023 moet de betrokkenheid van Mogelijkmakers bij duurzaam ondernemen gaan groeien. Daarom zetten we onder meer een ambassadeursnetwerk op, organiseren we een event organiseren en lanceren we een interne campagne. Want bewustwording is één, maar uiteindelijk zijn we succesvol als zo veel mogelijk collega’s écht meedoen.”


Stephan de Gruijter Finance & Control
“Binnen het kernteam DO heb ik de rol om mee te denken over (cijfermatige) inzichten en rapportages bij onze activiteiten. Wat zijn de (duurzame) baten van een initiatief en wat zijn de investeringen die wij hiervoor moeten doen? Inzicht hierin helpt ons in het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes tussen de verschillende initiatieven. “Iedereen kan een bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst. Deze bijdrage kan groot, maar ook klein van omvang zijn. Als Technische Unie hebben we een belangrijke rol in dit proces en ik help hier graag aan mee. “Afgelopen jaar hebben we de basis gelegd voor de rapportage op onze initiatieven en de resultaten hieruit. Hiermee kunnen we volgen of we met de verschillende projecten de lange termijndoelen gaan realiseren. In het komende jaar gaan we verder aan de slag met het meetbaar maken van onze successen. De vastlegging van onze activiteiten ten behoeve van een ESG (Environmental, Social & Governance) rapportage is een belangrijk onderdeel hiervan.”
Frank van der Meché Verandermanager
“Als marktleider en als belangrijke schakel in de keten willen we als Technische Unie een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland, door onze klanten te helpen de energietransitie te versnellen. Daar draag ik op mijn manier graag aan bij.
“Wat ik toevoeg aan het kernteam duurzaam ondernemen is mijn veranderkundige kennis en ervaring. De transitie naar een duurzame Technische Unie is uiteindelijk mensenwerk en dat gaat verder dan alleen een integraal plan. Hoe geven we samen echt invulling aan onze duurzame ambities? Hoe verankeren we onze duurzame kernwaarde in alles wat we doen, wordt het onderdeel van ons DNA? Hoe ziet duurzaam er bijvoorbeeld uit in jouw dagelijks werk?
“Duurzaam veranderen heeft wat mij betreft dan ook een dubbele betekenis: Duurzaam als in groen denken en doenen duurzaam als in diepgaand, iets dat beklijft en blijft. Dat is waar we ook als kernteam voor staan, een onomkeerbare verandering richting een duurzame Technische Unie.”
