“Met veel partijen kun je een vuist maken”

Brancheplan Verpakkingen zet de toon in de installatiebranche

Johan van den Brink

Manager Ketenefficiency

“Leveranciers zien ook in dat het duurzamer moet”

Minder en duurzamer verpakkingsmateriaal gebruiken. Dat is het doel van het Brancheplan Verpakkingen, waar tien partijen uit de installatiebranche in maart 2022 hun handtekeningen onder zetten. Ook Technische Unie heeft zich aan het plan verbonden. Hoe ging het verder na dit feestelijke moment? Johan van den Brink en Maurice Boelens mogen zich allebei expert noemen op het gebied van verpakkingen. ‘Oude rot’ Johan staat als Manager Ketenefficiency veel in contact met leveranciers. ‘Jonge hond’ Maurice zit als vertegenwoordiger juist aan de klantenkant, en is voor zijn afstudeeronderzoek ook binnen Technische Unie bezig met verpakkingen.

Maurice Boelens

Vertegenwoordiger

We kunnen nu echt resultaten gaan boeken

Eerst even naar dat brancheplan, Johan: wat houdt dat precies in?

Johan: “Dat we in 2025 als installatiebranche 20 procent minder plastic en kartonnen verpakkingen gebruiken. En dat de verpakkingen díe we nog gebruiken in 2025 honderd procent recyclebaar zijn. Vanuit die ambitie zijn we nu aan het werk. Fabrikanten, groothandels en installatiebedrijven hebben geïnventariseerd wat zij aan verpakkingen toevoegen. Vanuit daar kijken we waar we kunnen verminderen. Piepschuim en EPS uitbannen, van wit naar bruin karton, minder opdruk…”

Hoe werken de partijen samen?

Maurice: “We doen pilots in werkgroepen van bedrijven uit de hele keten. Uit zo’n pilot komt een advies dat andere ketenpartijen kunnen overnemen. Een voorbeeld: het verduurzamen van plastic zakjes. Met de uitkomst gaan we dan weer in gesprek met onze verpakkingsleveranciers.”

En zijn er al resultaten te benoemen?

Johan: “We zijn nog vooral bezig met het zoeken en delen van best practices. Wel hebben we drie keuzekaarten ontwikkeld: voor verpakkingshiërarchie, dus hoeveel je in een doos stopt en of er een omdoos omheen moet; voor emballage zoals pallets; en eentje voor het kiezen van opvulmateriaal. Met zo’n keuzekaart kan een leverancier afwegen welke verpakkingen hij gaat gebruiken.”

Er hebben zich ‘maar’ tien partijen aangesloten bij het Brancheplan. Hoe groot is je impact dan?

Maurice: “Het is een begin. Het mooie van zo’n brancheplan is, dat als je met veel partijen bent, je echt een vuist kunt maken naar leveranciers. Die kant willen we graag op.”

Johan: “We hebben met alle deelnemende partijen een brief opgesteld die we te pas en te onpas neerleggen bij leveranciers. Met een oproep om mee te doen en oplossingen te bieden. En dan niet alleen voor TU of een andere groothandel, maar standaard oplossingen waar álle groothandels mee uit de voeten kunnen.”

Maurice, jij bent zelfs aan het afstuderen op verpakkingen. Wat onderzoek je?

Maurice: “Mijn opdracht is om een richting te adviseren om de milieu-impact van verpakkingen in het DPS te verlagen. De meest voorkomende verpakking – naast de groene bak natuurlijk – is het plastic zakje. We gebruiken nu 40.000 kilo aan plastic zakjes, dit moet naar 20.000 kilo. Het lastige is: die zakjes hebben een functie en de afgelopen jaren is het gebruik al flink gereduceerd. Mogelijke opties zijn om zakjes terug te nemen, klanten te vragen of ze wel of geen zakje willen, andere materialen te gebruiken… Ik onderzoek wat de beste richting is.”

Het is een proces van lange adem hè?

Johan: “Ja, maar gelukkig zien leveranciers steeds beter in dat het duurzamer moet. Duurzaam is sexy geworden, dat was het twintig jaar geleden nog niet. En let wel: Technische Unie doet al heel veel. Onze groene bak is nog steeds revolutionair. Maar we kunnen meer, en sneller. En omdat we nu meer groothandels kunnen meenemen, kunnen we in de keten echt resultaten gaan boeken. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

partijen ondertekend

nulmeting gedaan

keuzekaarten opgesteld

Silo’s doorbroken d.m.v. verticale werkgroepen

Groothandels werken nu samen in het benaderen van leveranciers

DUURZAAM