
Nieuwe leaseregeling verkleint CO2-voetafdruk
Geen dieselauto’s meer in het aanbod en meer mogelijkheden voor elektrisch en benzine-hybride: de nieuwe leaseregeling van Technische Unie is flink verduurzaamd. Van Egmond Groep ging nog verder en maakte de leaseregeling volledig fossielvrij.

Het programma Duurzaam Ondernemen, de afdeling Facility en HR hebben de handen ineen geslagen om voor Technische Unie een nieuwe, moderne leaseregeling te ontwerpen. Deze is in 2022 vastgesteld.
In de nieuwe leaseregeling is het niet meer mogelijk om een diesel of diesel-hybride auto te bestellen. Benzine is nog wel mogelijk, maar wordt na evaluatie in 2025 wellicht in 2026 ook geschrapt.
De keuze uit elektrische modellen is uitgebreid met beproefde nieuwe merken als Tesla, Polestar en Cupra. Technische Unie neemt de thuislaadpaal voor haar rekening. En voor wie op vakantie wil met een (grotere) brandstofauto: dat kan gedurende vier weken per jaar.
Door de kosten van het plaatsen van een laadpaal uit het normleasebudget te halen, ontstaat meer financiële ruimte en dus een ruimere keuze qua type auto’s. Ook door een deel van de kosten van de vakantiebundel buiten het normleasebedrag te houden, kunnen meer leaserijders kiezen voor een elektrische of hybride auto.
Doel is dat Technische Unie in 2030 een emissie-arm wagenpark heeft met alleen nog elektrische, hybride en wellicht ook al waterstofauto’s.


Van Egmond Groep heeft zich tot doel gesteld om in 2026 een volledig fossielvrij leasewagenpark te hebben. Fossielvrij, dus niet alleen elektrisch maar ook op waterstof. 2022 was nog een tussenjaar waarin plug-in ook een optie was.
De regeling is ingericht als een mobiliteitsbudget: je kunt zelf kiezen hoe je het budget inzet. Zo kun je een auto kiezen die je gebruikt gedurende de looptijd van het leasecontract. Je kunt ook een contract nemen waarbij je af en toe van auto kan wisselen binnen je eigen categorie. Of je kiest een contract waarbij je een aantal weken een grotere auto kunt gebruiken om mee op vakantie te gaan.
Bij alle vestigingen komen laadpalen om de ‘laadstress’ te verminderen en ook de laadpaal voor thuis kan van het budget worden betaald. Wie thuis geen laadpaal kan plaatsen mag het bedrag gebruiken om de auto op te laden bij openbare laadpunten.
Voor collega’s die niet voor de leaseregeling in aanmerking komen, is in 2022 ook een Fietsplan opgezet waarbij ook een elektrische fiets tot de mogelijkheden behoort. Zo is er bij Van Egmond Groep nu echt iets te kiezen.
