“Meer aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting”
Dat we risico’s inventariseren in de DC’s en OP’s klinkt volkomen logisch, maar dat we dit ook doen in kantooromgevingen? Dat weten misschien niet veel mensen. Terwijl het ook daar gewoon moet, aldus HR Adviseur Coranne Top en Arbocoördinator René Grob. Afgelopen jaar was het centraal kantoor in Amstelveen aan de beurt.

“Een RI&E is nooit af, we moeten het samen compleet en actueel houden"
René Grob Arbocoördinator
“Natuurlijk zijn de veiligheids- en gezondheidsrisico’s in een kantooromgeving compleet anders dan in de logistiek,” vertelt Coranne. “Bij een kantoor denk je niet direct aan een onveilige werkomgeving. Toch moeten we ook daar rekening houden met de veiligheid en gezondheid van de mensen die er werken. Bijvoorbeeld als het gaat om ergonomie, psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en plaatsonafhankelijk werken (POW).”
Actueel, compleet en getoetst
Een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is een verplicht onderdeel van de Arbowet, maar heeft geen houdbaarheidsdatum. “Wel moet een RI&E altijd actueel, compleet en getoetst zijn,” vertelt René. “De vorige RI&E is de afgelopen tien jaar steeds geactualiseerd en aangevuld. Nu was het tijd om de RI&E volledig te vernieuwen, om onderwerpen als PSA en POW meer aandacht te geven.”
Externe ondersteuning
Op de logistieke locaties doet René de inventarisaties zelf. “Maar omdat het Centraal Kantoor een compleet andere werkomgeving is, hebben we een externe expert ingeschakeld om ons te helpen bij het opstellen van de nieuwe RI&E.” Het bedrijf Ergovisie nam de handschoen op en bracht samen met Coranne en René de omstandigheden in kaart.
Audit op locatie
Na het overleggen van alle documenten kwam Ergovisie naar Amstelveen voor een audit op locatie. René: “Zij heeft gesproken met een diverse groep collega’s en met de OR. Met Facility heeft ze een technische rondgang door het pand gemaakt om te bekijken of we voldoen aan de Arbowet. Ze lette bijvoorbeeld op ergonomie en de staat en inrichting van het pand. Denk aan brandblussers, nooduitgangen, vluchtwegen, noodverlichting en ga zo maar door.”
Risico’s beleggen
“Samen zijn we de potentiële risico’s nagelopen en daarna heeft Ergovisie op basis van alle informatie een inventarisatierapport opgesteld,” vervolgt Coranne. “Voor de verschillende risico’s zijn maatregelverantwoordelijken benoemd. Deze probleemeigenaren zijn geïnformeerd over wat we hebben geconstateerd en hoe we de gesignaleerde knelpunten kunnen oplossen of de risico’s zo veel mogelijk kunnen beperken.”
Nooit af
Als het Plan van Aanpak klaar is, wordt het getoetst door een onafhankelijke derde. “Dat is een gecertificeerde arbodeskundige,” licht René toe. “Na de toetsing beoordeelt de OR het Plan van Aanpak. Geven die akkoord, dan publiceren we de RI&E en kan het werk beginnen. Een RI&E is nooit echt af. We moeten er samen voor zorgen dat we haar compleet en actueel houden!”

“Voor elk knelpunt hebben we gekeken hoe het risico beperkt of het probleem opgelost kan worden"
Coranne Top HR Adviseur