
Verkeerd tillen is verleden tijd
Dagelijks zet ze meer dan 12000 stappen en somt tilt ze tot wel 1000 kilo op een dag.
Met het orderpicken, wegzetten en inpakken van artikelen is Rianne Bresser hele dagen lichamelijk bezig. Een juiste houding is dus erg belangrijk. Rianne volgde daarom afgelopen september de tiltechniektraining bij Van Egmond Groep. We spraken haar over haar ervaring.
Wat houdt jouw werk precies in?
“Ik ben dagelijks bezig met het orderpicken en wegzetten van artikelen. Ik loop, til of buk om de artikelen in en uit de schappen te krijgen. We doen al dit werk handmatig, dus je kunt je voorstellen dat dit soms wel wat vergt van je lichaam. Heb je pech, dan ligt iets bijvoorbeeld helemaal onderin en achteraan. Dan moet je bukken en eerst van alles wegduwen om erbij te komen. Toch vind ik juist die lichamelijke arbeid het leukste aan mijn baan. Orderpicken en wegzetten is echt mijn ding. Maar een goede lichamelijke conditie is dus wel belangrijk.”
Rianne doet hier voor hoe het niet moet.
Heb jij lichamelijk last van je werk?
“Ik persoonlijk niet. Ik hoor soms wel dat collega’s klachten krijgen. Zowel mannen als vrouwen. Mijn man heeft hetzelfde werk gedaan en was een van de weinige mannen die zware karren kon tillen. Hij had daardoor af en toe wel last van zijn rug. Ikzelf echt nooit. Ik kan weleens spierpijn hebben door langdurig iets te doen wat ik normaal niet doe, maar rugpijn zoals hij dat soms heeft, ken ik niet.”
Rianne doet hier voor hoe het niet moet.
Jij bent dus gewoon topfit!
“Ja klopt. Bij het orderpicken en wegzetten, loop ik zo’n 10 tot 12 kilometer per dag, 3 dagen per week. Je voeten, enkels en kuiten worden wel flink belast. In het begin heeft iedereen dan ook spierpijn, je lichaam moet echt wennen. Maar als je het goed doet, hoef je echt niet meer te fitnessen. Mijn lijf is in topconditie. Dat is ook het mooie van dit werk, voor je algehele conditie is het super. Voorlopig ga ik nog lekker zo door.”
Rianne doet hier voor hoe het wél moet.
Heeft dat te maken met jouw tiltechniek?
“Volgens de dame die ons lesgaf, heb ik van nature een goede tilhouding. Geen idee waar dat vandaan komt, maar ik doe het dus goed. Je moet ook echt wel letten op wat je doet. Goed nadenken over welke je houding je aanneemt. Of het nu om een zwaar of licht artikel gaat, je kunt niet zomaar klakkeloos dingen pakken. Een verkeerde beweging en het kan al fout gaan.”
Rianne doet hier voor hoe het wél moet.
Hoe was de tiltechniektraining opgebouwd?
“We zaten in een groepje van zo’n 5-6 personen in een van onze kantoren. De training bestond uit theorie en praktijk. Tijdens het theoriegedeelte leerde je meer over hoe je rug in elkaar zit, wat lichamelijke gevolgen zijn van verkeerd tillen etc. Na de theorie gingen we de hal in om alles in de praktijk te brengen. Ook was er gelegenheid tot vragen. Het was allemaal goed opgebouwd. Voor mij was het een mooie opfriscursus.”