“Misschien zijn dit de Mogelijkmakers van morgen”

Bliksemstage, sollicitatietraining of loopbaancoaching: de professionals van Technische Unie hebben zich ook afgelopen jaar weer ingezet voor JINC om kinderen en jongeren te helpen bij een succesvolle start op de arbeidsmarkt. Zoals Chris Pluymen en Mike Fölker: zij hebben leerlingen onder meer de fijne kneepjes van het solliciteren bijgebracht.

“Misschien zijn dit de Mogelijkmakers van morgen”

Bliksemstage, sollicitatietraining of loopbaancoaching: de professionals van Technische Unie hebben zich ook afgelopen jaar weer ingezet voor JINC om kinderen en jongeren te helpen bij een succesvolle start op de arbeidsmarkt. Zoals Chris Pluymen en Mike Fölker: zij hebben leerlingen onder meer de fijne kneepjes van het solliciteren bijgebracht.

Wie heb jij sollicitatietraining gegeven?

Mike: “Ik had twee groepen van ongeveer tien leerlingen tussen 14 en 16 jaar van het Da Capo College in Sittard. Zij doen allemaal een opleiding techniek.”

Chris: “Ik heb aan verschillende typen leerlingen de sollicitatietraining gegeven. Bijvoorbeeld leerlingen uit derde jaar van het VMBO en Praktijkonderwijs op scholen in Hoofddorp en Nieuw Vennep. Maar ook aan leerlingen die tweetalig onderwijs volgen, daar heb ik de training in het Engels gedaan.”

Wat heb je de leerlingen kunnen meegeven?

Chris: “Dat het belangrijk is om je altijd goed voor te bereiden op je sollicitatie. Dit kan door je van te voren goed in te lezen in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Stel vragen tijdens je sollicitatie over wat er van je wordt verwacht. Neem een goede houding aan. En ook: spreek duidelijk en kom in gepaste kleding.”

Mike: “Het is grappig om te zien dat de leerlingen stil en zenuwachtig de klas binnenkomen en dan is het de kunst om ze samen met je medetrainer los te krijgen. Maar na het kennismakingsrondje is het ijs wel gebroken en praten ze al snel vrijuit over bijbaantjes en vakantiebaantjes. Zelf deel ik natuurlijk ook mijn sollicitatiebloopers, dat helpt enorm. Daarna speel ik met mijn medetrainer een correct sollicitatiegesprek en een heel erg fout sollicitatiegesprek en gaan de leerlingen zelf ook oefenen. Wat mij enorm opviel is het onderling respect naar elkaar toe. De leerlingen observeren nauwlettend en geven elkaar tips en tops.”

Wat heb jij zelf geleerd?

Mike: “Wat ik zelf geleerd heb aan deze leerzame ochtend is het juist toepassen van een wederzijds respect. De tijden van sollicitatiegesprekken in stropdas en colbert zijn voorbij, maar het past ook niet om te gaan solliciteren in een joggingbroek. In twee seconden wordt de gedachte gevormd door de eerste waarneming; een volledige beoordeling duurt slechts 30 seconden. Tijdens het sollicitatiegesprek heeft het bedrijf in 10 minuten de inschatting gemaakt of ze met de sollicitant door willen gaan. Dat is belangrijke informatie die je kunt meegeven aan de leerlingen.”

Chris: “Ik heb er, in de rol van werkgever, ook erg veel van geleerd. Uiteraard dat uiterlijk niet alles zegt over iemand, dat je goed moet luisteren en duidelijke vragen moet stellen. En dat je ervoor moet zorgen dat je sollicitant op zijn gemak is.”

Wat wil je nog kwijt over jouw deelname aan JINC?

Chris: “Dat je soms een ander beeld van een leerling hebt, totdat je het gesprek met ze aangaat. Zo was er een heel verlegen leerling die eigenlijk niet goed het gesprek aandurfde. Totdat we in het gesprek kwamen bij de vraag: ‘Waarom wil je dierenverzorgster worden?’ en toen was ze niet meer te stoppen. Of een leerling die in haar sollicitatiebrief stelde ‘Ik zag dat het best druk is in uw winkel dus u kunt mijn hulp goed gebruiken’. Leuk als iemand zo’n zelfvertrouwen heeft!”

Mike: “Het zou maar jouw zoon of dochter zijn die zomaar op bezoek mag komen bij een bedrijf om daarmee kennis op te doen om voor te sorteren voor een beroepskeuze. Ik vind het dan ook fantastisch dat wij als Technische Unie hieraan kunnen en mogen bijdragen. Daar ben ik trots op! Zeker als de leerlingen met een grote glimlach, een gezond stuk fruit en een waterfles van Technische Unie ons pand verlaten. Wellicht zijn dit onze nieuwe Mogelijkmakers van morgen.”

“Collega’s kunnen met JINC echt impact maken”

“JINC is een waardevolle maatschappelijke organisatie die we als Technische Unie graag ondersteunen. Bij ons werken ruim 2.000 professionals, dus dat is enorm veel kennis en ervaring waarmee we kinderen en jongeren op weg kunnen helpen naar de arbeidsmarkt. Sinds 2021 kan iedereen die bij Technische Unie in dienst is een duurzaam doel opnemen in zijn of haar PM-doelstellingen. JINC is daar een van. De collega’s die dit doen zijn altijd enthousiast, niet alleen omdat ze een leuke dag hebben gehad maar ook omdat ze echt impact hebben kunnen maken. Daar doen we het uiteindelijk voor.”

Marie-José Koole Directeur HR & IC

DUURZAAM