“Mensen doen dit voor het ultieme teamgevoel”

Na een koude, natte en vooral stille corona-editie in 2021, durfde de organisatie het in 2022 weer aan om een volledige Roparun te organiseren. Binnen Nederland weliswaar, maar mét publiek, met twee routes en met finish op de Coolsingel in Rotterdam, zoals het hoort. Gert-Jan Seip en Max Rotmans blikken terug.

"Met beide teams op het startterrein, samen team 152 uitzwaaien. Daar voelde ik echt verbondenheid en eensgezindheid”

Traditioneel doet Technische Unie met twee teams mee aan de Roparun: team 15 en team 152. Dit jaar werd gestart op Vliegveld Twenthe, waarna team 152 via de noordroute naar Rotterdam liep, en Team 15 via de zuidroute.

Al bij de start zat de sfeer er goed in, vertellen Max en Gert-Jan, die samen voorzitter zijn van Roparun Team TU. “De aanloop was relaxt”, herinnert Gert-Jan zich. “Op vrijdag er naartoe, tentje neerzetten, lekker barbecueën en feestvieren. We zaten vlakbij het startterrein, dus de volgende dag konden we daar ontspannen starten.”

En hoe ging de run zelf? Beetje droog gebleven?

Gert-Jan: “Voor team 152 ging dat heel goed. Wij hebben bijna geen regen gezien.”

Max: “Bij team 15 was het tot zaterdagmiddag droog, daarna hield het niet meer op met regenen. En het laatste stuk is run-bike-run, dat betekent dat iedereen afwisselend rent en fietst. Dan word je gewoon niet meer droog en je loopt je ook niet meer warm.”

Gert-Jan: “Op die kou waren we niet voorbereid maar ik kan je zeggen: die staat nu in het draaiboek!”

Wat was voor jullie het mooiste moment?

Gert-Jan: “Meestal zijn de doorkomsten in de dorpen voor mij echt de hoogtepunten, maar die zaten dit jaar niet in mijn route. Dus dan zeg ik toch: de start. Dat we daar klaarstonden met iedereen, en dat je dan echt de spanning voelt bij mensen.”

Max: “Normaal is de finish het hoogtepunt. We sturen altijd aan op gezamenlijk finishen, en toevallig kwamen de beide teams dit jaar bijna tegelijk aan op de Coolsingel. Alleen door het weer ontstond er toch chaos, dus uiteindelijk was het minder heroïsch dan normaal. Dus ik zeg ook: de start. Met beide teams op het startterrein, samen team 152 uitzwaaien. Daar voelde ik echt verbondenheid en eensgezindheid.”

Al bij de start zat de sfeer er goed in, vertellen Max en Gert-Jan, die samen voorzitter zijn van Roparun Team TU

“De meesten doen het echt voor de saamhorigheid en samen die prestatie neerzetten. Je zit drie dagen op elkaars lip en je gaat er samen voor”

De Roparun is zwaar en de voorbereiding is veel werk, onder andere de sponsorwerving. Waar dóen jullie het toch voor?

Max: “Toen wij als bestuur begonnen hebben we daar goed over nagedacht. Natuurlijk doen we het voor het goede doel: palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Maar ook verbondenheid creëren tussen collega’s en zoveel mogelijk collega’s betrekken. En natuurlijk de sportieve uitdaging, dat is voor veel mensen de reden om mee te doen.”

Gert-Jan: “En de sponsoring gaat steeds meer vanzelf. We hebben een netwerk van sponsors die ik ken uit mijn dertig jaar verkoopervaring. De meeste doen al jaren mee, en je ziet ook dat dit netwerk zich uitbreidt, onder andere dankzij aandacht op sociale media. Maar wat ik het mooist vond was dat een derde van het sponsorgeld afgelopen jaar bestond uit persoonlijke sponsoring van deelnemers.”

Waarom doen mensen mee aan de Roparun?

Gert-Jan: “De meesten doen het echt voor de saamhorigheid en samen die prestatie neerzetten. Je zit drie dagen op elkaars lip en je gaat er samen voor.”

Max: “Het is het ultieme teamgevoel. Op vrijdag sta je nog wat onwennig tegenover elkaar, je groeit naar elkaar toe en op zaterdag ben je een geoliede machine. Voor lopers komt daar ook de sportieve uitdaging bij, maar dat onderscheid moet je niet eens maken. Voor iedereen geldt dat de teamdynamiek het hem doet.”

Sinds 2022 kun je Roparun ook opnemen in je PM-doelstellingen. Hoe zit dat?

Gert-Jan: “Ja, wij vonden dat als Natuurmonumenten en JINC in je PM-doelstellingen kunnen staan, dat ook voor Roparun moest kunnen. Daar was de directie het gelukkig mee eens.”

Max: “In het algemeen mogen we echt trots zijn op hoe Technische Unie ondersteunt met geld en materialen en de medewerking die we krijgen van alle afdelingen: wagenparkbeheer, vormgeving, directie, catering, marketing. Want geld is mooi, maar de boodschap die daar vanuit gaat, dat is eigenlijk het mooist.”

“En de sponsoring gaat steeds meer vanzelf. We hebben een netwerk van sponsors die ik ken uit mijn dertig jaar verkoopervaring"

overgemaakt naar Stichting Roparun voor palliatieve zorg

75+ collega’s onderling verbonden

Teamprestatie neergezet

DUURZAAM